Aki a hajléktalanokkal töltötte a karácsonyt...
2017. szeptember 13. írta: Imre Anda

Aki a hajléktalanokkal töltötte a karácsonyt...

Holdosi Máté első ránézésre olyan, mint a többi fiatalember, ám kevesen gondolják róla, hogy mennyire szívén viseli az elesett emberek sorsát. Szociológiai tanulmányai során került kapcsolatba a társadalmi problémákkal, különösen a hajléktalanok kiszolgáltatott helyzete érintette meg. 

holdosi_mate.jpg

Egyedülálló ötletét valósította meg azzal, hogy a karácsonyi ünnepeket a hajléktalanokkal töltötte, és egy 15 perces filmet készített róluk, Mennyből az angyal címmel. Augusztus végén volt a zártkörű vetítés, ahol a stábtagok és a hajléktalanokkal foglalkozó szakmabeliek mellett ott ültek a nézők sorai között azok a szereplők is, akik vállalták, hogy az életük egy részébe beengedjék a kamerát.

A film az ünnepi készülődés pillanataival kezdődik, amikor meghittséget varázsol az elgyötört otthontalan emberek arcára a karácsony - ám az ő életükben ez valami egészen mást jelent.  Bár szinte mindegyikük átélhette már azt a fajta szeretetet, amit egy család nyújt, azonban a hajléktalan szállón a közös reménytelenség kovácsolja össze életüket. A film nem a szociális ellátórendszer hibáit vagy a szélsőséges nélkülözés ezen formáját dolgozza fel, hanem emberi sorsokat mutat be. Sokak előtt nem ismert, milyen könnyen kerülhetnek emberek, családok az utcára, milyen traumákat élnek át, milyen bélyeget hordanak magukon, és mennyire nehéz a valódi életbe visszakerülniük.

mennybol_az_angyal.jpg

Holdosi Máté: „A forgatás során, amikor a nők beszéltek nekem korábbi bántalmazásaikról, az egészen felkavaró volt. Le is kellett egy időre állnom a film készítésével, hogy érzelmileg kicsit el tudjak távolodni a témától. (…) Nagyon nehéz ezeknek az embereknek talpon maradni, a család nélkül töltött ünnepek meg csak még jobban kiemelik a magányukat. Bár az intézmény biztosítja az alapvető ellátást, de attól ez még egy zárt közösség. A cél pedig az lenne, hogy megtaláljuk a társadalomba visszavezető utat mindegyikük számára. Kiszolgáltatott helyzetük ellenére sokan dolgoznak hajléktalanként, alkalmi munkákat vállalnak, rengeteget jelent egy kis saját bevétel. De sajnos sok esetben a munkaadók nem szívesen alkalmaznak olyan embert, aki egy hajléktalan szállóra van bejelentve, hiába rendezett a megjelenése és rendelkezik megfelelő végzettséggel.A film operatőre Takács Rudolf, Magyar Anikónak pedig a szervezésben volt óriási szerepe, míg az eszközöket a Canon Magyarországtól kaptuk.  Mindegyikünk a saját munkáját tette a filmbe, és persze itt nem állunk meg, már a következő alkotás előkészületei zajlanak”.

Máté most azon dolgozik, hogy minél több emberhez eljusson a filmje. November végén lesz a film nyilvánosan bemutatva, szándékosan a karácsonyi készülődéshez időzítve. Ehhez keresi jelenleg a kapcsolatot online felületekkel, médiacsoportokkal, vidéki klubokkal, ahol szándékai szerint le is vetíti a 15 perces filmet, ami után szabadon beszélgethetnek a témáról. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://azenriportalanyaim.blog.hu/api/trackback/id/tr5812825546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása