Mi vagyunk a mentőkutyák, fogadj örökbe minket!
2016. december 20. írta: Imre Anda

Mi vagyunk a mentőkutyák, fogadj örökbe minket!

mentokutyak.jpg

                                 Mangó, McAfee, Benson, Joys, Zombi,  Eddie, Viky, Freya    

A felhívás természetesen csak jelképes, mert a valóságban egyetlen mentőkutyás gazdi sem válna meg kedvenc négylábújától, akik ráadásul kivételes kutyák. Tény, hogy egytől egyig csodálatosak, ráadásul mindegyik komoly eredményekkel büszkélkedhet a mentés területén.

A Mancs a Kézben Egyesület 2007-ben alakult olyan tagokkal, akik több évtizede foglalkoznak mentőkutya képzéssel, ráadásul önkéntes tűzoltók is. Ezért nem csoda, ha tőlük is tanulnak olykor a hivatásos lánglovagok. A mentések során minden lehetőségre felkészültek, akár  falra kell mászni, vízből menteni, vagy éppen eltűnt személyt keresni a romok alatt.  Tíz mentőkutya vezető, tizenöt nemzetközi vizsgával rendelkező mentőkutya alkotja a jelenlegi teamet. Tíz fiatal négylábú pedig még az „iskolapadban” sajátítja el azokat a fontos dolgokat, amelyek az életmentéshez elengedhetetlenek.

A csapatból Pinkóczi Diána Mangó kutyájával tagja a HUNOR állami mentőcsapatnak, ez a nemzetközi minősítő rendszerben a legmagasabb kategória, és a városi kutatómentő csapatok képességét jelenti. Ugyancsak dicsekedhetnek az MRT vizsgával, ami a legspeciálisabb és legnehezebb megmérettetés a mentőkutyáknál. A vizsgát a Nemzetközi Mentőkutyás Szervezet végzi évente egy alkalommal. Mangó 2013-ban szerezte meg ezt az elismerést, és 2015-ben sikerült megújítania. Idővel még három páros csatlakozott az MRT minősítéshez: Csóka Gabriella és Zoé, Dr Löcher Zsuzsanna és Kelta, valamint Balázs László és Symba.

A  mentőkutya képzéséhez nincs előírva, hogy milyen fajta legyen, hiszen a keverék kutyák is képesek jól teljesíteni. Sokkal inkább szükséges a gazdi kitartása és elszántsága, hiszen 2-3 év folyamatos munka eredménye hozhatja meg, hogy egyáltalán eljussanak a vizsgáig. A megmérettetésen a szimatmunka mellett akadályok és fegyelmező gyakorlatok kombinációit teljesítik az ebek. Különösen izgalmasak a keresési feladatok, amelyek erdőben és összedőlt épületekben légszimattal, illetve nyomkövetéssel történik, attól függően, hogy mire specializálódott a kutya.  A végén  természetesen  szakmai zsűri értékeli teljesítményüket.

A mentőkutyák képzése és folyamatos tréningben tartása, nagyon költséges dolog, ezért is szükséges a támogatás, a jelképes örökbefogadás, ami egy évre szól. Egy kutyusnak több örökbefogadója is lehet, a nevelőszülőnek semmilyen kötelezettsége nincs. Az egyesület e-mail címén jelentkezhetnek (mancsakezben@gmail.com) azok a személyek, akik támogatni kívánják a mentőkutyákat, a mentőkutyás gazdikat, és hálás szívvel gondolnak azokra az esetekre, amikor nélkülük emberek haltak volna meg…

    

A bejegyzés trackback címe:

https://azenriportalanyaim.blog.hu/api/trackback/id/tr3912059457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása