„Szelektív Laci” élete bohókás triciklije és az újrahasznosítás
2017. január 20. írta: Imre Anda

„Szelektív Laci” élete bohókás triciklije és az újrahasznosítás

Idáig 2550 tonna szelektív hulladékot kerekezett össze

Eredeti szakmája szakács, majd targoncás lett, kukás autón is dolgozott, ez utóbbi meghatározta az életét. Itt látta egészen közelről, hogy mit dobnak ki az emberek, és azt is, hogy bizonyos hulladékot értékesíteni is lehetne. Ezért aztán gondolt egy nagyot, és 18 éve megépítette háromkerekű triciklijét.  Ehhez használt 2 MZ kereket, egy Babetta vázat. Nem utolsó szempont a járművön a másfél m3 –es plató, a rakodótér. A díszítéshez 1200 db led-égőt, 200 kerékpár világítást szerelt, ezek   akkumulátorról működnek, van rajta irányjelző, belül rádió, sőt, még DVD lejátszó is található a különleges szállító eszközön. Előre kerülnek a papírok, hátra a fémhulladékok, és baloldalra pedig a pet palackok. A megmosolyogtató járgány, pedig  „Szelektív Lacié”, becsületes nevén: Siti Laci.

 

siti_2.jpg

Mondhatjuk rá, hogy kicsit fura figura, megszállott, de bizonyos dolgokat az életben nem lehetne e tulajdonságok nélkül megtenni.  Jelenleg egy hulladékgyűjtő cégnél rakodó, de alig várja, hogy felpattanjon járművére és körbe tekerje Békéscsabán a Lencsési  Lakótelepet. Az emberek mosolyognak amikor feltűnik triciklijével, és mikor meghallják egyedi dallamkürtjét, viszik hozzá a kiválogatott  és újrahasznosításra szánt hulladékaikat. Az emberekben az évek alatt tudatosult, hogy nem egy edénybe  rakják a hasznavehetetlen dolgokat, csupán a tárolásnál akadnak olyan problémák, hogy a papír feliratú gyűjtőedénybe, mégis bekerülnek pl a fémdobozok. Laci szerint ezen még van mit javítani.

Arra is van példa, hogy régi mosógépet, vagy gáztűzhelyt, akkumulátort szállít, bár Laci szerint ezek erősen rongálják a triciklit, legalább félévente cserélni kénytelen a gumikat. Titkon arról álmodozik, hogy villanymotort szerel a járgányba, így sokkal könnyebben boldogulna.

Szelektív Laci olykor kincsekre is bukkan a kidobott tárgyak között: talált már 1800 –as keltezésű könyvet, és egy  ízben még egy tízezrest is. Nem tagadja, hogy egyben némi kereset kiegészítés különleges hobbija, de azt is fontosnak tartja, hogy évente 150 tonna szelektív hulladékkal járul hozzá az újrahasznosításhoz.

Sokan megkérdezik tőle, hogy  hova viszi a begyűjtött hulladékokat és mi lesz a sorsuk, ilyenkor elmagyarázza  hétköznapi nyelven, hogy történik az újrahasznosítás.

Örül, hogy szeretik és várják a lakók és azt sem bánja, hogy nem tudják az igazi nevét, ő már csak Szelektív Laci marad.

szelektiv_laci_3.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://azenriportalanyaim.blog.hu/api/trackback/id/tr1012139763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása