Maca torkát napokig masszírozták, és életet mentett a melltartó
2017. április 10. írta: Imre Anda

Maca torkát napokig masszírozták, és életet mentett a melltartó

Különleges madarak tenyésztése, fióka-, és madármentés a hobbija a dömösi Márton Andrásnak és feleségének.Évente közel 3000 madárnak nyújtanak segítséget.A házukban különleges, egzotikus madarak, szabadon totyogó kétlábúak, tenyészkalitkák, röpdék láthatók. Pár éve az olaszországi világbajnokságon egy arany, és egy ezüstéremmel tértek haza. A világon egyedül a házaspárnak sikerült elérni, hogy a Villásfarkú szalakóta fogságban szaporodott. Több külföldi állatkert vár arra, hogy szaporodjanak Márton András különleges madarai, amiből ők is szeretnének kapni.  A mentéshez az interneten keresztül csatlakoznak önkéntesek, nem ritka az olyan nap, hogy több mint száz hívást kapnak bajba jutott madarak miatt.Az állatbarátok közül kevesebb azok száma, akik madarakat gondoznak és ápolnak olyan szeretettel, mint más a kutyáját, vagy a macskáját.

udvaron_a_madarral.jpg

Márton András: „Arra emlékszem, hogy gyerekként is vonzódtam a madarakhoz, nagyon szerettem volna megfogni őket, persze ők mindig elrepültek. Sajnálatos módon, az emberek szinte észre sem veszik a madarakat, és sokan azt sem tudják elképzelni, hogy ők is kifejezik az érzelmeiket. Erre jó példa Maca, a gólya, aki az Árpád híd alatt gubbasztott, és egy taxis jelentette. Borzasztó állapotban volt a gólya, szinte biztos, ha nem kapott volna segítséget, még aznap elpusztul. A csőrébe tett halat képtelen volt lenyelni, napokig úgy masszíroztuk le a torkán, míg a negyedik napon már önállóan evett. Később segítettünk neki a fészeképítésben is. Szerencsére több önkéntes madármentő csatlakozott hozzánk, az ország minden tájáról, és a mai technika segítségével, pár percen belül sikerül beazonosítani a talált fiókát. Fontos a melegen tartás, míg nem érkezik meg hozzánk, ahol saját fejlesztésű madárinkubátorba kerülnek a mentett kétlábúak. Egyszer kihűlt fiókát talált egy hölgy önkéntesünk, akinek azt tanácsoltam, hogy tegye a melltartójába, ahol biztosan egyenletes meleg éri, és sikerült is megmenteni. Ugyancsak emlékezetes volt a csányi gólya, Vakarcs megmentése. Az ő sorsát webkamerán keresztül egy internetes közönség kísérte figyelemmel, és látták, hogy valami nagyon nem stimmel az egyhetes fiókával. Az történt, hogy a fészekbe került bálazsinórba beletekeredett, ettől szinte moccanni sem bírt, ráadásul csontig hatolt az egyik lábába. Szinte az utolsó pillanatban érkezett a mentés, sikerült kiszabadítani a zsinór fogságából, állatorvoshoz került, és utána hozzánk. Külön kihívás megérteni a madarakat, az ő érzelmi kifejezésmódjukat, ahogy meghálálják a gondoskodást. Persze nem minden mentés végződik happy enddel, a megmentett madarak és fiókák  50%-án már nem tudunk segíteni.”

 madartetetes.jpg

Márton András szerint a hazai madárállomány legnagyobb pusztítói a macskák, akik több millió madarat tüntetnek el évente. Ezen csak úgy lehetne segíteni, ha a macskákat nem hagynák szabadon kóborolni, egyelőre erre kevés esély van. A madarak tenyésztése hoz némi pénzt a konyhára, de a madármentés rengetegbe kerül. Persze önmagában már az is nagyon dolog, hogy telefonon bejelentik, és nem hagyják magára az állatot. A mentett madárnak el kell jutnia a dömsödi Vadmadár-mentőközpontba, ahol a megfelelő ellátás és gyógyítás után az a cél, hogy visszakerüljenek a természetbe. Szerencsére a szervezetet több állatorvos is segíti, akik gyakorlatilag ingyen gyógyítják a kétlábúakat.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://azenriportalanyaim.blog.hu/api/trackback/id/tr7812413857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dömi Mami 2017.04.11. 06:45:31

Pontosítás miatt, nem dömsödi, hanem dömösi.
süti beállítások módosítása