„Én csak az egészségügyben szeretnék dolgozni…”
2020. február 09. írta: Imre Anda

„Én csak az egészségügyben szeretnék dolgozni…”

Dávid 25 éves fiatalember, akinek az élete nem úgy zajlik, mint a kortársainak. Összeszorított foggal küzd az álmaiért, ami nem egy lottó főnyeremény, vagy valamilyen egzotikus út, csupán annyi, hogy ha már orvos nem lehet, legalább egy kórházban dolgozhasson. Dávid ugyanis művesekezelést kap, ami jelentősen behatárolja a mindennapjait. Persze sok embernek csak ez az egy lehetősége van arra, hogy szervezete működjön, többeknek megadatik az is, hogy vesét kap egy donortól, és vígan élhet tovább.

david.jpeg

2010-ben a fiatalember életében is felcsillant a remény, amikor megkapta édesanyja veséjét. Utólag derült ki, hogy ez csak egy ideiglenes megoldást adott a fiúnak, mert egy kórházi fertőzés miatt, leállt a transzplantált vese... 2017-ban végleg leszázalékolták. A dialízis az egyetlen megoldás, hogy életben maradjon, miközben titkon még abban bízott, hogy találnak számára donort. Ma már az eszével tudja, hogy erre egyre kevesebb az esélye, ennek ellenére teljes életet szeretne. Az ehhez vezető úton azonban olyan akadályokba botlik, aminek legyőzése lelkileg is próbára teszi.

Dávid: „Korábban dolgoztam egy sürgősségi osztályon adminisztrátorként. Onnan azért voltam kénytelen eljönni, mert a tanulás és a kezelések miatt szerettem volna kevesebb óraszámban dolgozni,  de ezt nem engedélyezték. Jelenleg mentőtisztnek tanulok levelező oktatás keretében, és közben jelentkeztem egy kórház intenzív osztályára segédápolónak, így még több gyakorlati dolgokat tudnék elsajátítani. Az intézménybe egyébként fel is vennének, annak ellenére, hogy ismerik az élethelyzetemet.  A foglalkozás egészségügyi követelményekbe úgy tűnik, beletörik a bicskám. Először is megkérdezte az alkalmasságot elbíráló orvos, hogy miért akarok az egészségügyben dolgozni, majd három különböző szakorvoshoz küldött el véleményezésre. A nephrológus és az infektológus szakvélemény még valamennyire érthető, de a sebész, akit azért  kellett felkeresnem, hogy adjon egy igazolást, miszerint a  2010-ben keletkezett műtéti heg akadályozna-e a leendő munkámat kicsit furcsállottam,- mint ahogyan az adott szakorvosok is, - és kekeckedésnek érzem. Az infektológus orvos javasolta, hogy a munkába állás után érdemes lenne pár oltást beadatnom, de nem írta elő kötelező jelleggel.

Miután megkaptam a papírokat újra felkerestem az orvost, remélve, hogy most már minden adott ahhoz, hogy megkapjam az alkalmassági igazolást, de nem… Ugyanis előírt nekem még 6-8 féle oltást, amit még a munkába állás előtt meg kellene kapnom. Ezek nem csak időigényesek, hanem pár százezer Ft-ba is kerülnek, amit saját zsebből kellene finanszíroznom. Itt be is zárult részemről a kör, a 38.000,- Ft rokkant járadékomból nyilván ezt nem tudom finanszírozni, nem tudok hónapokat munka nélkül lenni, ami egyben a megélhetésemhez szükséges bevételt jelentené. Egyszerűen nem engedhetem meg magamnak, hogy ne dolgozzak. Ugyanakkor mindenki előtt nyílt titok, hogy az egészségügyben milyen munkaerőhiány van. Korábban már bizonyítottam, hogy képes vagyok egy kereten belül teljesíteni, és örömmel is teszem. Az más kérdés, hogy lelkileg hogy élem meg a dialízist, azt, hogy nekem más az életem, mint a többi huszonéves fiatalnak, hogy anyukámmal minden fillért be kell osztanunk, mert olyan anyagi körülmények között élünk albérletben, de nem akarok arról letenni, hogy az egészségügyben dolgozhassak.”

Azt nem lehet tudni, hogy a szigorú egészségügyi alkalmassági feltételek, mi módon lehetnek mások az egyik kórházban, mint a másikban? És azt sem, hogy esetleg kaphat-e ideiglenes alkalmassági papírt a költséges oltások nélkül, és szóba jöhet-e valami köztes megoldás, amivel mindkét fél elégedett lehetne?

Dávid egyelőre nem látja a hogyan tovább-ot, lehet, hogy kapna más területen is munkát, de a szíve az egészségügyhöz húz, és a mentőtiszti tanulmányait is segítené, ha valamelyik egészségügyi intézményben dolgozhatna…

A bejegyzés trackback címe:

https://azenriportalanyaim.blog.hu/api/trackback/id/tr6215466742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mpreston 2020.02.09. 23:21:24

Nem lehet, hogy a kekec engedélyező orvos David speciális egészségügyi állapota miatt kér kiegészítő oltásokat és őt erre esetleg előírások kötelezik?Nem lehetne máshol elkezdeni ugyanezt vagy hasonló munkát, ahol nincsenek ezek az előírások?

JDavid95 2020.02.10. 06:54:23

@mpreston: Az egészségügyi állapotom miatt küldött el infektológushoz, aki javaslatot tett bizonyos oltásokra, ezek közül a szezonális influenza oltást nevezte meg, mint sürgős, munkába állás előtt beadandót, ám azon már túl is voltam addigra, a többit fokozatosan, munkába állás után elegendőnek tartotta.

Természetesen nincsenek konkrét betegségekre konkrét előírások, amiket kötelező teljesíteni munkába állás előtt, ezért is kérte ki szakorvosok véleményét, majd érthetetlen módon ment szembe velük.

Természetesen máshol próbálok keresni hasonló munkát, ám az igazi gond, hogy a lakhelyemről reális idő alatt elérhető egészségügyi intézmények jelentős részének ugyan ez az orvos biztosítja a foglalkozás egészségügyi hátterét.
süti beállítások módosítása