A fiatalok rettegnek a börtöntől
2016. november 30. írta: Imre Anda

A fiatalok rettegnek a börtöntől

A száz férőhelyes fővárosi javítóintézetbe olyan fiatal fiúk kerülnek, akiket bírói ítéletet alapján előzetes letartoztatásba helyeztek. Bár külsőre teljesen úgy néz ki, mint egy börtön, valójában itt „szigorúan szeretik” a fiatalokat.  Bekerüléskor egy szakértői csoport minden fiatalról nevelési tervet állít össze és aszerint dolgoznak vele.

Juhász Péter, az intézet igazgatója tudja, hogy előítéletekkel jönnek: szorongás, félelem, sztereotípia, hogy „köcsög vagy csicska” leszek, aztán persze hamar rájönnek, hogy erről szó sincs. Érdekes módon a kisebbek, 14-15 évesek kakaskodnak inkább, de hamar megtanulják, hogy érdemes a szabályok szerint élni, hiszen itt még inkább előtérbe kerül a jutalmazás és a büntetés, mint a civil életben.  Akik eljutnak a legmagasabb kategóriáig, azok saját ágyneműt használhatnak, megölelhetik látogatáskor a szüleiket (a többiek csak asztal mögül) plusz telefon jár nekik az intézet költségén, magasabb lesz az órabérük, kapnak  az intézettől tusfürdőt, stiftet. Az intézetben hetente 2 nap munka, 4 nap iskola van, így áll össze a hét.

                                                                             fiuk.jpg

 Legtöbbjük hallott már a büntetés végrehajtási intézetről, és rettegnek attól, hogy ott kell majd letölteni a büntetésüket, hiszen a javítóintézetben kedvezőbbek a feltételek. A  kérdés magától adódik: a javítóintézet mennyit „javít”?

A szakemberek nem tudnak egyértelmű számokkal szolgálni, hiszen az után követés bonyolult és a személyiségi jogok sem engedik.  Vannak gyerekek, akiknél jó eredményeket lehet elérni, a viszonylag normál családból érkezőknél, akik rosszkor voltak rossz helyen, szinte biztos, hogy pozitívan tudnak kijönni ebből a helyzetből. Persze rögtön jön a kérdés: ki a normál család? Amennyiben a szélesebb körű társadalmi elvárások szerint működik egy család, - és ez nem azt jelenti, hogy jómódú-, de valamilyen értékrenddel működik a saját környezetébe, akkor mi is jó eredményt tudunk felmutatni.

Sokkal nehezebb ott, ahol a kriminalizált családból kikerülő gyerek már a szocializálódás során a kriminális életvitelt sajátítja el. Nekik a mi elvárásunk és értékrendünk  idegen!  Amíg itt van, persze alkalmazkodik, de valójában nagyon nehezen működik. Egy szélsőséges példa: egy gyerek az egész családját tagadta meg, mert rájött, hogy ez egy más világ, ez egy szerencsés epizód volt, hogy viszonylag fiatalon került be és azt mondta a látogatáson a szüleinek: „én már nem az a gyerek vagyok, és tőlem ne várjátok, amit eddig vártatok”! Ha egy 14-15 éves gyerek ezt mondja az anyjának, annak nagyon mély okai vannak! De a fordítottjával is találkoztam, amikor az itt lévő gyerek beállt a sorba, majd a szabadulása után pár órával újabb bűncselekményt követett el. Nyilván erősen benne volt a családi hatás, ahova ő hazament.  Ha csak néhány gyerek életét sikerül megváltoztatni, már nem dolgoztunk hiába, persze ennél azért több eredményt tudunk felmutatni! Rájön, hogy a kommunikációt nem csak ököllel lehet megoldani, tehát ilyen pici mozaikokat kap, és ebből összeállhat a személyiségük.

Egy jó terápia sokat helyre tud hozni, nem biztos, hogy mindenkit vissza kell illeszteni a társadalomba, hiszen van, aki soha nem volt részese a társadalomnak, ezek már mély, szakmai kérdések.  Volt olyan gyerek, akinél sokat nem értünk el, de büszke volt, hogy fél év után le tudta írni a saját nevét!

A bejegyzés trackback címe:

https://azenriportalanyaim.blog.hu/api/trackback/id/tr2612011092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gizmo26666 2016.11.30. 18:07:55

Hadsereg nincs, börtönbe nem akarnak menni...
Hát hogy lesz belőlük így igazi férfi....

Dr.Démonmac1 2016.11.30. 18:18:00

Kár, hogy rájönnek, pedig ezzel kordában lehetne őket tartani.

Mérnork 2016.11.30. 18:41:39

"A fiatalok rettegnek a börtöntől"
Ennek így is kell(ene) lennie.
Kár, hogy igazából manapság az idióta bűnözővédők miatt, tiszta cserkésztábort csináltak a börtönökből.
"a kriminalizált családból kikerülő gyerek már a szocializálódás során a kriminális életvitelt sajátítja el."
Az ilyeneket kéne minél előbb végleg kiemelni a társadalomból. Mondjuk már eleve a szüleiket rég ki kellett volna. Aki többszörös visszaeső az _soha_ nem fog normális életet élni, és ezt csak örökíti az utódaira.

Igazsagoszto buldog seriff 2016.11.30. 19:19:22

Felhaborito, hogy az Orban rezsimben nem olyanok a borton korulmenyek, hogy az emberek orommel, vagyakozva menjenek oda.

zolibáttyó 2016.11.30. 20:08:42

@Sexual Harassment Panda: Gondolom téged napi szinten seggberaknak kiskancsó.

szcsongor 2016.11.30. 20:22:04

@Mérnork: Hozzuk vissza a középkori vagy a mai latin-amerikai állapotokat? És hogyan gondoltad valakit végleg kiemelni a társadalomból? Tarkón lövéssel esetleg akasztással?
Tudom, egyeseknek könnyebb és boldogabb lenne valami kemény diktatúrában élni, ahol egy kézlevágás meg kivégzés mindennapos. Lehet választani Szaúd-Arábiát esetleg Észak-Koreát.

tükörfúró 2016.11.30. 20:55:36

""valójában itt „szigorúan szeretik” a fiatalokat""

jahh :DD

youtu.be/sVdiN_4gBWk?t=44

Spiritmonger 2016.11.30. 22:04:09

A felnőtt börtönökben a fiatalkorúakkal van a legtöbb gond. Kijönnek Tökölről vagy Szirmabesnyőről, feszítenek, mert ott 18 évesen ők voltak a menők, aztán rádöbbennek, hogy az a felnőtt házakban nem elég.
egyébként a sima börtönben el lehet lenni, a fiatalkorúaknál és a nőknél sokkal szarabb a helyzet.

dunántúli gyerek 2016.11.30. 23:24:58

"fiatalok"+javítóintézet

magyarul cigánytelep

különben tök igazuk van, meg lesznek b*szva és csicskák lesznek, de ez a legtöbb deviánscigánynak nem lesz újdonság hiszen otthon is ezt látta

sírjatok 2016.11.30. 23:55:56

@szcsongor: usában is van kivégzés, mégse diktatúra. Mi a francot bírsz ezen annyit nyafogni, hogy ha valaki kimondja, egy visszaeső erőszakos bűnöző nem fog megjavulni sohasem, tehát fölösleges kiengedni?

Mit gondolsz, majd Kalányos Rafael, aki 3x ült késelésért, kijön a böriből x év múlva és egyszeriben dolgos állampolgár, családapa lesz? Ne hülyéskedjünk már. Igen van néha ilyen csoda, de sokkal valószínűbb hogy negyedszer is késelni fog.

A kivégzéssel én sem értek egyet (ha kiderül hogy ártatlan, ott nem lehet kárpótolni + igazából a költsége is magasabb mint az életfogytnak), de aki visszaeső erőszakos, azt tartsák benn örökre oszt jó. Nincs rá szüksége a társadalomnak, veszélyes, így járt.

dunántúli gyerek 2016.12.01. 00:02:44

@sírjatok: 'A kivégzéssel én sem értek egyet (ha kiderül hogy ártatlan, ott nem lehet kárpótolni + igazából a költsége is magasabb mint az életfogytnak)'

ktg. minimális, ahogy a Macskafogóban is elmagyarázták:

golyó, méreg?
-pazarlás, Safranek. Követ a nyakukba és a folyóba velük. A családoknak üdvüzlő távirat és az árváknak egy darab nyalóka.....persze fejenként.

Nzoltan 2016.12.01. 06:49:04

A börtönlét egy választott út vége, ami az elōre lefektetett szabályok szerint érdemelhetō ki. Mi itt a probléma.

Megjegyzem, ha nem lenne elrettentō, akkor nem lenne visszatartó ereje sem.

Nzoltan 2016.12.01. 06:52:23

@sírjatok: semmi gond nincs a halálbüntetéssel. Az meg csak azért lehet drágább mint az életfogytiglan, mert szarul csinálják.

Burgermeister 2016.12.01. 08:35:33

Telefon jar nekik az intezet koltsegen....wtf???

pizo 2016.12.01. 09:02:30

@szcsongor: Injekcióval. Ne legyünk kegyetlenek. Az olyan "emberrel" mit kezdesz, aki 19 évesen baltával vágja le a 81 éves nő lábát, majd megerőszakolja?
Vagy aki gyilkosságért ül, 2X év után szabadul, majd még aznap, vagy másnap megint öl? Csak hitegetjük magunkat hogy meg tudjuk nevelni, meg tudjuk változtatni. Továbbá aki sok évet börtönben töltött (és előtte is bűnözésből tartotta el magát), gyak. kiesik a társadalomból, nem tud elhelyezkedni, megélni, csak ismételt bűnelkövetésből.

Zoli

pizo 2016.12.01. 09:10:31

@sírjatok: "A kivégzéssel én sem értek egyet (ha kiderül hogy ártatlan, ott nem lehet kárpótolni"

Vannak ám totálisan egyértelmű ügyek is, ahol semmilyen kétség nem merül fel. Azokban megoldható lenne. És nem automatikusan kellene embereket kiiktatni a társadalomból, hanem a szokott módon végigvinni a rendőrségi/ügyészségi vizsgálatot, majd a bírósági tárgyalást. Nyilvánvaló, hogy mondjuk egy büntetlen előéletű építésvezető ne legyen kivégezve, ha gondatlanság miatt meghal egyik beosztottja, vagy a közlekedési balesetben vétkes járművezető sem. De aki mondjuk előre eltervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel öl másodszorra is, azt megváltoztatni nem tudjuk. Amúgy megkapná a fogytot, majd 2-3 év múlva egy injekciót, és kész megoldva.
Hogy kegyetlen dolog? Igen is, meg nem is.

Zoli
süti beállítások módosítása