Három napig is készülhet egy torta
2023. december 03. írta: Imre Anda

Három napig is készülhet egy torta

Bepillantás a francia cukrászatba

Tükörglazúr? – 40 fok? Bársonyfújás? Bármilyen furcsán is hangzik, ezeket a szakmai kifejezéseket a cukrász-szakmában használják. Turcsán Alex 23 éves kora ellenére elkötelezett a francia cukrászat irányába. Eredetileg szakácsnak tanult, azonban az elhelyezkedésében akadályozta a Covid világjárvány. Ezt az időt nem töltötte tétlenül, bepillantást nyert a cukrászat rejtelmeibe. Izgalmasnak és érdekesnek találta a különböző tányér- és pohárdesszert készítését, a mousse-ok aromáját, a tükörglazúrral és bársonyfújással készült torták szépségét, egyedi ízvilágukat.

turcsan_alex.jpeg

Turcsán Alex: természetesen a magyar sütemények és torták is finomak, azonban a francia cukrászat teljesen magával ragadott. Egyes torták elkészítése több napot vesz igénybe, ráadásul speciális gépek is szükségesek hozzá. A jó minőségű alapanyag elengedhetetlen, csak hogy egyet említsek: a 72 %-os kakaóvajat tartalmazó svájci csokoládéval dolgozom, és piskóta helyett a torta alapja mandulalisztből készült linzerlap. Biztos többen csodálkoznak, de egyes tortákat „sokkoljuk”, vagyis betesszük a -40 fokba hogy a torta kifagyjon és elérje azt az állapotot, hogy tükörglazúrral vagy bársonyfújással burkolni lehessen. A díszítés is nagyon fontos, bár olykor a kevesebb többnek tűnik. Szeretek az ízekkel kísérletezni, mi mihez passzol, pl. alma és körte mellé hogyan, milyen arányban ízben lehet karamellát tenni? És a végeredmény akár lehet egy őszi mousse torta. Természetesen ehhez idő, türelem, és jó minőségű alapanyag szükséges, na és kísérletezés izgalma, mert a végeredmény örömmel tölt el. Egyébként anyukám is segít ebben, ő is beleteszi a korábbi tapasztalatait az édességek világából. A különböző macaronok készítése is izgalmas, csakúgy, mint a bonbonok, amelyek speciális fújástechnikával készülnek.

torta.jpeg

Szem előtt tartom azokat az édességkedvelőket is, akik glutén, vagy tejérzékenyek, az ő számukra is készülnek finomságok, amelyeket bátran fogyaszthatnak. Egyébként a szakmában lépést kell tartani az újdonságokkal, kurzusokon részt venni, mert mindig lehet újat tanulni. Példaképeim Enzsöl Balázs és Jakabfi Dávid cukrászséfek, akiknek folyamatosan figyelem a munkáit.

Alex egyelőre a főállása mellett készíti az édességeket, de nem titkolja, hogy szeretne Kecskeméten egy saját műhellyel rendelkező cukrászdát nyitni. Tervei között szerepel még különböző sütemény bemutatókat tartani, ahol bepillantást nyerhetnek az édességkedvelők a finomságok készítésébe. A fiatal cukrász szabadidejében aktívan részt vesz jótékonysági főzéseken, és ha még ezen felül is marad szabadideje, akkor örömmel pattan nyeregbe, mert a kerékpározás is kikapcsolja.

A  cukrász alkotásaiból némi ízelítő: www.facebook.com/edessegvarazs

A bejegyzés trackback címe:

https://azenriportalanyaim.blog.hu/api/trackback/id/tr1418272883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása