Az autóbuszvezetővel szabad beszélgetni?
2022. december 23. írta: Imre Anda

Az autóbuszvezetővel szabad beszélgetni?

Régebben valóban láttam olyan kiírást, amelyen az állt: a járművezetővel beszélgetni tilos. Nem tudom, hogy ma is érvényes-e. Eszembe se jutott volna, ha péntek délután a 134-es autóbuszon ne tört volna ki emiatt egy szóváltás. Tény, hogy a sofőr mellett ott állt egy fiatalember, vélhetően egy ismerőse, aki többször közel hajolt hozzá, és a telefonján mutatott valamit. Az utazóközönség ezt figyelmen kívül hagyta, de egyszer csak a középső ajtó előtt álldogáló utas hangosan szóvá tette, kb. ilyen szavakkal:

134-es_busz_foto.jpg- Jó lenne, ha abbahagyná a beszélgetést a fiatalember, meg a telefon mutogatást, mert ezzel zavarja a sofőrt a vezetésben, és nem szeretném, ha emiatt balesetet szenvednék! A válasz rögtön megérkezett a buszvezetőtől:

-Egyáltalán nem zavar a vezetésben, már régóta ezt csinálom, és még nem volt balesetem. Egyébként sajnos a baleset akkor is bekövetkezhet, ha nem beszélgetek!

-Én akkor is felszólítom, hogy hagyja abba, és csak a vezetésre koncentráljon, mert veszélyezteti az utasok testi épségét, és ha jól tudom, a szabályzatban is benne van.

-Nincs benne, ellenőrizheti, egyébként van fedélzeti kép-, és hangrögzítés, mindent vissza lehet nézni. Mellesleg megjegyzem, hogy nagyon kevesen vagyunk, és lassan majd gyalog kell járniuk, mert nem lesz, sofőr!

A párbeszéd így zajlott: a buszvezető a fülkéből mondta, erre reagált a középső ajtónál lévő utas, kissé emelkedett hangon. A buszon utazók közül, volt, aki kínosnak érezte, és nem akart állást foglalni, volt, aki csak finom megjegyzést tett. Végül a vita hevében azt mondta a sofőr, hogy nyugodtan jelentse fel, de ha a rágalmak alaptalanok, akkor polgári peres útra tereli a dolgot. Egyben felszólította a reklamáló utast, hogy a következő megállónál szálljon le, mert kizárja az utazásból… És a reklamáló tényleg leszállt, a buszvezető folytatta az utat, és a „tettestárs” is ott maradt a fülke mellett, azt nem tudom, hogy továbbra is folyt-e a diskurzus és bemutatta-e az újabb képeket a telefonjáról az autóbuszvezetőnek, mert időközben én is leszálltam az autóbuszról.

Nem tudom, mi lett volna a helyes magatartás? Ha odamegy az utas a vezetőhöz, és megkéri, hogy hagyjon fel ezzel a magatartással, és akkor nem hallja a párbeszédet az utazóközönség? Vagy egész egyszerűen fittyet hány az egészre, és ahogy a többi utas, ő sem törődik vele. Egy biztos, mint ahogy a nagy átlag rendszeres BKK utazó, nem szeretnék sofőrhiány miatt hosszasan gyalogolni. És az is igaz, hogy balesetet sem szeretnék senki miatt szenvedni, de amikor közlekedünk, nem tudhatjuk, mi történik a kiszolgáltatott utasokkal…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://azenriportalanyaim.blog.hu/api/trackback/id/tr5918009070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.12.26. 17:43:00

Hát, elég nagy bunkó volt ez a sofőr. Egyik hülyeséget mondta a másik után. A KRESZ szerint nekem is tilos a mobilomat nézegetni vezetés közben, és jó okkal, azt pedig elvárnám, hogy egy buszvezető példásan kövesse a szabályokat, mert több tucatnyi ember ül mögötte. "Ha a rágalmak alaptalanok, akkor polgári peres útra tereli a dolgot", azaz máris kijelentette, hogy amit látunk, az meg sem történt. Meg a fenyegetőzés, hogy ha őt kirúgják, akkor nincs másik buszvezető... És akkor már azt csinál, amit akar, kussoljunk?

Sokszor látom, hogy BKV-s kolléga áll a fülke mellett, beszélgetve a sofőrrel. Azt is, hogy a sofőr fülhallgatóval telefonon beszélget valakivel vezetés közben. Egyik sem helyes, és biztos vagyok abban, hogy a vezetővel beszélgetés tilalmát nem vonták vissza, legfeljebb már nem írják ki. Sok hülye közlekedik az utakon, autós, gyalogos, biciklis, rolleres, csak parádés helyzetfelismeréssel és reflexszel sikerül a balesetet elkerülni nem is olyan ritkán. Ha a vezető figyelme elkalandozik, akkor esélyes, hogy egyszer le fog késni egy ilyen pillanatot. És ez akkor is nagyon kellemetlen, ha senki nem sérül meg, mert egyrészt szeplő kerül a vezető múltjára, nem utolsósorban pedig az utast fogja bosszantani, ha a rendőrségi cécó kedvéért ott kell hagynia a buszt, két megálló között. Tudjuk, hogy a "még sosem volt balesetem" szöveget a kevés alkohollal vezetők is nyomni szokták, mindaddig, amíg egyszer meg nem szakad a dicső sorozat. A törvény tiltja az alkoholizált vezetést is, igen szigorúan. Azért, mert nő a reflexidő, romlik az ítélőképesség. Jó sofőr ilyemit nem kockáztat.
süti beállítások módosítása