„Ha bugyiban ölelkezünk, akkor is teherbe lehet esni?”
2017. március 20. írta: Imre Anda

„Ha bugyiban ölelkezünk, akkor is teherbe lehet esni?”

Sok fiatal nem tudja megbeszélni a gondjait a felnőttekkel

A kamaszok egy része kalandvágyból, megfelelési kényszerből éli meg első szexuális kapcsolatait. 14-15 éves korban még nem képesek felelősségteljes döntés hozni és érzelmi téren sem felkészültek erre. A felvilágosítást legalább 12 éves korban meg kellene kapni a fiataloknak, hiszen a 14 évesek negyede, a 16 évesek fele él aktív szexuális életet.

szerelmes_falmatrica.jpg

 

Dr Erős Erika szexuálpszichológus tapasztalata szerint bár kapnak szexuális felvilágosítást kötelezően az iskolában, de nem azokra a fókuszpontokra koncentrálnak, ami a legfontosabb volna, és bizony a szexuális úton terjedő betegségekről is nagy sötétségek vannak a fejekben. Megdöbbentő, hogy a nagyon okos fiatalok között is furcsa tévedések vannak azzal kapcsolatban: hogy lehet védekezni, vagy mi a biztonságos együttlét? Erre bizonyíték, hogy ilyeneket kérdeznek: „ha bugyiban ölelkezünk, akkor is teherbe lehet esni?” A lányok inkább a terhességtől félnek, a fiúk a nemi betegségektől. A szexualitás a mai napig tabu témának számít, a fiatalok egy része nem tudja a problémáit megbeszélni a felnőttekkel.

A szakember szerint ez nagy baj, ugyanakkor nem csodálkozik rajta, hiszen a felnőttek is hiányossággal küzdenek a szexuális ismeretek terén. Sok esetben a szülők is inkább a szőnyeg alá söprik a problémájukat és leélik egymás mellett az életet úgy, hogy pont az intimitás, a gyengédség, a meghittség hiányzik a kapcsolatukból.  A szexualitásnak éppen a kötődés lenne a lényege, hiszen az érzelem egyik kifejezési módja. Persze a pornófilmekben erről szó sincs, és a jövő legnagyobb problémája itt rejlik. Azok a kamaszok, akik az interneten élik a szexuális életüket, akkor még nem tudják, hogy a film messze van a valóságtól, vagyis köszönőviszonyban sincs az élettel, ráadásul téves információt ültet a fejekben. Amennyiben eljutnak odáig, hogy normál kapcsolatuk lesz, rendre előjönnek a sikertelenségek és a kudarcok, amit önmagában hordoznak. Ez gyakorlatilag mindaddig folytatódik, míg valakitől nem kér és kap segítséget.

A fiúnak és a lánynak is érezni kellene a párkapcsolaton belül a felelősséget, de ez idősebb korban is kevesebbszer fordul elő, az elköteleződésről már nem is beszélve. A szülő sokszor feszeng a gyerek előtt, és nem egy esetben hallani, amikor az egész felvilágosításról azt mondja: „nekem se mondtak otthon semmit, mégis itt vagyok!” Az iskolában a kamasz nem az osztályfőnökétől vagy egyik tanárától szeretne erről beszélni, sokkal inkább egy külső személytől kérdezne, vagy hallana konkrétumokat. Elsősorban nem a férfi és női szervezet működésére kíváncsiak, sokkal inkább arra, hogy mi történik, ha a fiú a lány bugyijába nyúl, és hogy történik majd a biztonságos szex?

A családban, ha a gyerek azt látja, hogy a szülei megölelik egymást, és teret adnak az érzelmeiknek, minden bizonnyal ezt a mintát fogja ő is követni, és sokkal nagyobb az esélye a boldog párkapcsolatra. Az interneten kívül egymás között is beszélnek a szexről, de korántsem biztos, hogy helyesek azok az információk, amelyek ilyenkor gazdát cserélnek…

A fiatalok kérdéseket küldhetnek, illetve személyesen is felkereshetnek szakembereket, akikkel őszintén beszélhetnek a problémájukról. www.tinivagyok.hu

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://azenriportalanyaim.blog.hu/api/trackback/id/tr2212352901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Labasmaz 2017.03.20. 13:22:28

"Az iskolában a kamasz nem az osztályfőnökétől vagy egyik tanárától szeretne erről beszélni,"

Ezt a mondatot gondold át újra, nem egészen passzos.

sas70 2017.03.20. 13:54:24

Én már időben felhívtam rá a gyerekeim figyelmét, hogy inkább a gumi számlát fizetem, mint a pelenka számlát!

Terézágyú 2017.03.20. 14:09:39

@sas70:
Azért mondd nekik, hogy a helyesírásra is jobban ügyeljenek, mint a szüleik...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.03.20. 14:19:31

Jó negyven éve beszél mindenki arról, hogy milyen szükséges volna az iskolában a szexuális felvilágosítás. Most is. Időközben mi történt? Melyik szó olyan nehezen érthető a főhivatalnokoknak?

Amíg a papok beleszólhatnak az ilyen törvényekbe is, például hogy egy pénisz a tévében kicsap minden biztosítékot, addig nem lesz ez a dolog sínre téve.

A gyerekeknek el kéne mondani például, hogy feláll, bedugja, mocorog, durr. Ezzel az egyszerű alapképlettel sincsenek ám tisztában, a finomítás már csak ez után jöhetne. Azt sem tudják, hogy durr helyett egy pukk is elég a teherbeeséshez, de még a mocorgás is, igazság szerint.

"nem a férfi és női szervezet működésére kíváncsiak, sokkal inkább arra, hogy mi történik, ha a fiú a lány bugyijába nyúl, és hogy történik majd a biztonságos szex"

A gyerekek még nem többnyire szexelnek, de ezidőtájt nincs, amire ennél jobban kíváncsiak lennének, így hát egy kis izgis mese is perceken belül is hatásos. Ennek ellenére igen, mesére is nagyon nagy szükségük volna, mert tényleg nem tudják, hogy a szexelés hogyan is megy. Annyit ők is sejtenek már, hogy a pornó nem jó mérce, de nem kapják meg az útmutatást arról, hogy akkor mi is a jó. A fiú attól retteg, hogy a lány kineveti és mindenkinek elmeséli, ha ő béna. A lány attól retteg, hogy a fiú elhagyja, ha ő nem elég bevállalós, vagy nem tudja, hogy mit kell csinálni, és egyébként is fájni fog és teherbe is fog esni, az apja pedig széthasítja. És mindketten azon agyalnak naphosszat, hogy hová bújhatnának el, hogy ne kapják rajta őket, mert akkor kész a botrány, a falu rajtuk köszörüli a nyelvét, a tanárok prédikálnak, talán még az iskolából is kirúgják őket, azt pedig, hogy a szülők mit fognak szólni, jobb el sem képzelni. Ez a korszak sajnos ennek jegyében telik, és nem lehet mindenre jó megoldást találni.

De könyörgöm, hát tényleg nincs senki, aki el tudná mondani ezeknek a szerencsétlen kölyköknek az őszinte igazságot? Hogy a punci nedves, a lyukak sorrendje ez és ez, hogy a sperma mennyi ideig marad "hatóképes", hogy milyen érzés a dugás, és tessék előtte nem próbálgatni a sárgarépát meg a hajkefét; hogy a tisztaság nagyon fontos, de rágörcsölni azért nem érdemes, mert a szag a tisztaságban is szag marad. Meg ilyenek. Tízezrek tudnának használható és részletes kézikönyvet írni, de a Központi Központ miért nem oldja meg, hogy a kölykök ne szóbeszédek alapján szerezzék meg az információkat az életük egyik legfontosabb tevékenységéről? Az iskola súlyt fektet arra, hogy a gyerek ismerje Venezuela ércbányászatát, Batsányi versészetét és a recesszív allélokat, de hölgyeim, uraim, a gyerekeink remélhetőleg baszni is fognak egyszer, és nem mindegy, hogy milyen sikerrel.

A szexuális felvilágosítás éppenséggel azt is elmondhatja, hogy a csókot kár kifelejteni az egészből.

sas70 2017.03.20. 14:42:14

@Terézágyú: Semmi baj a heje sírásommal!

sas70 2017.03.20. 14:46:36

@Androsz: Megmondta a FIDESZ-KDNP, hogy a fiataloknak nem a szexet kell tanulni, hanem rendes keresztény nevelésben kell részesülniük! Ennyi!

jandera 2017.03.20. 15:22:21

És légyen minden fiatal előtt példa szűz Mária, akit a szentlélek megb@.
A többi nem számít.

Lehoz Tamas 2017.03.20. 15:46:05

@sas70: Igy van! Majd a pap bacsi bevezeti a fiatal fiukat a szexualitas rejtelmeibe, nem kell ide semmifele felvilagositas!
süti beállítások módosítása