A közönség hizlalja a  stand—upos egoját
2022. május 03. írta: Imre Anda

A közönség hizlalja a stand—upos egoját

Humor a kocsmában is

Állj ki és mond! Röviden ez a stand-up műfaj megfogalmazása, persze ennél azért bonyolultabb. Az előadó csupán egy szál mikrofonba kapaszkodhat, és bízhat abban, hogy a közönség vevő a poénjaira, amit azonnal jutalmaznak. Török Ádám jogi pályáját hátrahagyva, először idegenvezetőként tevékenykedett, majd humoros megnyilvánulásaival közelebb került a műfajhoz, egész addig, míg megalapította a Stand-up Budapest Klubot, ehhez csatlakozott házi gazda – műsorvezetőként, Feiszt Viktor. A klub lényege a közösségépítés, illetve az, hogy mindenkinek lehetőséget nyújtson, aki úgy érzi, hogy ki szeretne állni. Mivel a stand-up-ban a fejlődés kulcsa nem a próbák sora, hanem a színpadon töltött idő, az ott szerzett tapasztalat, ezért nagyon fontos, milyen közegbe csöppen egy rutintalan próbálkozó. Az SUBP rendezvényein fesztelenség, lazaság várja a fellépőket és a közönséget is, egy támogató, baráti közeg, amolyan örömzene ez mindenkinek. Az is szívesen jár le csütörtökönként a Vault 51 különtermébe, aki komolyan veszi a színpadi munkát és fejlődni szeretne, illetve az is, aki csupán egy fórumot keres arra, hogy kiadja magából a gondolatait. Járnak ide gyakorolni, új anyagokat tesztelni már befutott humoristák is, tehát nagyon változatos a kínálat – de egy valami közös mindenkiben: A műfaj szeretete.

Török Ádám: a turisták nagyon élvezték, ahogy egy-egy városról, nevezetességről előadtam a tudnivalókat úgy, hogy próbáltam beletenni poénokat. Egyik utazás során konkrétan egy bíró házaspár azt mondta: próbáljam ki a stand-upot, mert szerintük jól állna. Legbelül éreztem késztetést, és kerestem a lehetőséget, hogyan kerülhetnék közelebb ehhez a műfajhoz. A fővárosban számtalan jó közösségi tér működik, így akadtam rá az Aurórára, ahol fiatalok, idősebbek, budapestiek és külföldiek egyaránt remekül szórakoztatták egymást. Én ott szerelmes lettem magába a műfajba, és innen született három évvel ezelőtt a mi kis közösségünk. Itt lehetőséget adunk mindazoknak, akik úgy érzik, hogy van mit keresniük ebben a műfajban, és azt tapasztaljuk, hogy szívesen jönnek hozzánk. A klub működése egyéb feladatokat is rótt ránk, pl. meg kellett tanulnunk embereket kezelni, megszervezni egy-egy vidéki fellépést, szerencsére a tagok is segítenek. Nagy előrelépés a klubunk életében a Dumaszínházzal való együttműködés, éppen a múlt héten volt az első olyan estünk náluk, amikor telt házas közönség előtt szerepeltünk, nagyon örülünk a sikernek.

csoportkep.jpg

Ádám elárulta azt is, hogy Bajnok Dávid egy dokumentumfilmet forgat róla azzal a céllal, hogy bemutassa, hogyan kezdődik, és hogyan alakul egy stand-upos élete. Természetesen ez időigényes, és egyben izgalmas vállalkozás, hiszen nem tudható előre, hogy mi lesz a vége.

Feiszt Viktor tapasztalt humorista, köztudott róla, hogy mennyire kedveli a Fiatalok Félőrült Fesztiválját is.

Feiszt Viktor a csütörtöki esték házigazdája, műsorvezetője: én minden fellépőt szeretek, hiszen bátorság is kell ahhoz, hogy valaki kiálljon és mondjon valami vicceset, ez nagyon nehéz. Viszont itt kipróbálhatják az új anyagaikat, lemérhetik a fogadtatást, és igen, vannak nagyon ügyesek is. Ha kérik, akkor adunk tanácsot, de alapvetően nem szólunk bele, hogy mit és hogyan adjanak elő. Nyilván a fejlődési lehetőség adott, lelkesek vagyunk, segítjük egymást ahogy lehet, és van a piacon helye a humornak, az egyéniségeknek. Először elég, ha van egy erős öt perce, utána legyen tíz, és lehet kis lépésekben előre haladni, hiszen a jó előadást díjazza a közönség, ami viszont hizlalja a stand-up-os egoját.

harman_a_stand-up_bp.jpg

A műfajban egyelőre túlerőben vannak a teremtés koronái, ám a hölgyek igencsak igyekeznek ezen változtatni.

Sipos Orsi: szeptemberben kezdtem el, előtte sokat hezitáltam, hogy belevágjak-e. Nyilván a gyakorlás segít ebben, és a közönség így, vagy úgy, de rögtön jelez.  Én személy szerint imádok arról beszélni, amit és ahogyan elcseszek az életemben, ezért személyes dolgaimból idézek. Ebben nyilván benne vannak a párkapcsolatok és a pasik is, és igen, nevén nevezem a dolgokat, bár nem vagyok trágár. Szerintem ebben a műfajban az is fontos, hogy önazonos legyen az illető, jól álljon neki, amit mond, akár férfi, akár nő.

A bejegyzés trackback címe:

https://azenriportalanyaim.blog.hu/api/trackback/id/tr6417823043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása