„Amikor egy gyerek azt kérdezi: „most meg fogok halni?”
2018. augusztus 31. írta: Imre Anda

„Amikor egy gyerek azt kérdezi: „most meg fogok halni?”

„A Tábitha Házban megpróbáljuk elérni, hogy egy burokban, a pillanatoknak éljenek”

„Most meg fogok halni?” Ezt egy kisgyermek tette fel a törökbálinti Tábitha Házban. És bár szívbemarkoló a kérdés, nagy szükség van a Gyermek Hospice ellátásra. Egyedülálló intézményként lehetőséget ad arra, hogy a családtagok is beköltözhessenek azokkal a gyerekekkel, akik életvégi ellátásra érkeztek. Szülők, nagyszülők, testvérek együtt tölthetik a hátralévő időt a gyerekükkel, háborítatlanul, nyugalomban, békében… Az elköszönésre – nincsenek előre kigondolt szavak... Sokszor elég, ha ott ülnek mellette, fogják a kezét, és érezhető, hogy az illető nyugodt! Közben feleleveníthetik és beszélhetnek a haldoklónak a szép és közös emlékekről: legyen az egy születésnap, egy kirándulás, egy ünnep.  Az utolsó kívánság teljesítése sem szokatlan: részt venni egy sporteseményen, vagy novemberben megsimogatni a Mikulást, mert nincs idő decemberig…

meghalt_gyerekek.jpg

Egy riport kapcsán én is megismertem az ott dolgozók egy részét. Beszélgettem egy fiúval, akit agydaganattal operáltak. Azt mondta: „megszoktam már, hogy küzdenem kell, és nagyon szeretnék meggyógyulni. A Pál utcai fiúkat láttam filmen és olvastam többször a könyvet. Tetszik tudni mennyire küzdött a Nemecsek?” Nem találtam erre szavakat, csak megsimogattam a kopasz fejét…

A hospice szolgáltatáson kívül igényelhetnek a szülők nappali, illetve mentesítő ellátást. Ez elsősorban azoknak szól, akik otthon ápolják súlyosan beteg gyereküket. A Tábitha Ház a szülőket mentesíti azoktól a nehéz feladatoktól, amit egész évben végeznek a gyermekük ellátása során. Ez évi 28 napot jelent, amennyiben olyan a szülő szociális helyzete, akkor ez több is lehet. Tranzit ellátás akkor jön létre, ha hosszú kórházi kezelés után a szülőnek meg kell tanulnia: hogyan ápolja otthonában a gyermekét.

Az intézményben orvosok, ápolónők, gyógytornászok végeznek nagyon magas szakmai színvonalú munkát. Ezen kívül komoly önkéntes tevékenység folyik a házban, legyen az meseolvasás, kerti munka, vagy éppen kommunikációs tevékenység. Jelenleg öt ágy áll rendelkezésre, de ennek többszörösére van igény. Most azt szeretnék az intézmény dolgozói, az önkéntesek és az érintett családok, hogy nagyobb legyen a férőhely: bővüljön még legalább öt hellyel.

Óriási dolog, hogy Magyarországon a gyermek hospice ellátás bekerült az államilag finanszírozott ellátások közé, nagyon hosszadalmas és nehéz munka előzte meg a Tábitha Ház részéről. 2017. április óta állami támogatásban részesülnek az ápolási napok alapján, ami a fenntartási költségek kb. 40-45 %-át teszi ki. Ezen kívül az alapműködéshez szükséges további feltételeket a Baptista szeretetszolgálat igyekszik biztosítani. A szolgáltatások színvonalának emeléséhez és az infrastrukturális bővüléshez viszont szükségünk van továbbra is az adományozók nagylelkűségére.

A Tábitha Ház bővítéséhez további adományokat várnak olyan magánszemélyektől, vállalkozóktól, cégektől, akik átérzik a gyermek hospice, és a többi speciális tevékenység fontosságát, szükségességét. Ezért jótékonysági családi élménynapot rendeznek szeptember 2-án, vasárnap a törökbálinti Munkácsy Mihály Művelődési Házban. Igazán színes programok közül választhatnak az érdeklődők, akik a belépőjegyek megvásárlásával támogatják a Tábitha Ház áldásos tevékenységeit.

Fellépők: Formiusz színház - szorgalmas és rest lány - meseelőadás, Erika C tánciskola ZOE Team táncbemutatója, Kinder Koktél koncert, Képfestők - kisecset különkiadás, Pillangó Titkai kézműves foglalkozás,Kezes-Lábas játszóház. Lesz tombola is a helyi vállalkozók támogatásával, sok értékes ajándékkal.

Természetesen hagyományos módon is támogathatják a Tábitha Ház működését, amelyről itt tájékozódhatnak: http://www.tabitha.hu/adomanyozas

A bejegyzés trackback címe:

https://azenriportalanyaim.blog.hu/api/trackback/id/tr6314213391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2018.09.01. 10:24:30

" Jelenleg öt ágy áll rendelkezésre"
Ez komoly? CSAK ÖT ÁGY??? Ez nagyon kevés!
süti beállítások módosítása