Önbizalomhiánnyal kezdődött, aranyérem lett belőle
2022. április 16. írta: Imre Anda

Önbizalomhiánnyal kezdődött, aranyérem lett belőle

Verseny előtt marhát kell enni…

„Semmilyen sportnak nem felelek meg, alacsony vagyok, rövidek a kezeim és a lábaim, nincs labdaérzékem, de az erőemelést, tuti nekem találták ki.”

Így emlékszik vissza a három évvel ezelőtti időkre Szoták Eszter győri gimnazista, amikor még duci kamaszlányként, önbizalomhiánytól szenvedve, testi-lelki változást akart, és ehhez keresett valamilyen megoldást. Utólag derült csak ki, mennyire jól döntött, amikor lement egy edzőterembe, amiből szerencsére nem csak egy fellángolás lett. Kemény edzéstervvel, kitartó szorgalommal hamarosan észlelte magán a pozitív változást. Erre figyelt fel Molnár Csaba, többszörös világbajnok, világcsúcstartó erőemelő, és megkérdezte Esztitől, volna-e kedve ebben a sportágban kipróbálnia magát, mire ő, igent mondott.

eszter_emeles_kozben.jpg

Eszti nagyon hálás az edzőjének, szerinte nem is lehetne jobb ember: mindenben támogatja versenyzőit, és őszintén megmondja, ha nehézségekre kell számítani, rengeteg biztatást, megerősítést kap tőle. Természetesen a sport megtanította arra is, hogy kemény munka nélkül, nincs siker és eredmény, és csak ajánlani tudja a fiataloknak ezt a sportágat. Bár az erőemelésben szívesen kipróbálják magukat a lányok is, annak dacára, hogy sokan úgy vélik: férfiassá válik a testük a sporttól, és úgy néznek majd ki, mint a testépítők, de ez koránt sincs így. A guggolásból, fekvésből, állásból kinyomott súlyok emelése ugyan megdolgoztatja az izmokat, de máshogy hat a testre. Eszti szerint fontos a kitartás és nem szabad, hogy a kudarcok elvegyék a versenyző kedvét.

Kicsit talán furcsán hangzik, de az erőemelőknél nincs szigorú diéta, vagy éhezés, mint a testépítőknél, a táplálkozásnál előtérbe kerül az energiadús ételek fogyasztása. Molnár Csaba edzője szerint: marhát kell enni a verseny előtt, mert attól lesz igazán energiája. A verseny pedig komoly próbatétel, 9 gyakorlatot bírál el a zsűri, nyilván számít az életkor, a versenyző súlya, és az a tömeg, amivel megbirkózik. Lengyelországban az XPC Európai Bajnokságon, bár Eszti szerint nem volt minden gyakorlata hibátlan, de óriási eredmény részéről, hogy felállhatott a dobogó legfelső fokára. Az aranyérem igazi meglepetés volt, a győri lány úgy látja, még sok lehetőség áll előtte, bár a versenyekre való utazás, és az ezzel járó egyéb költségeket szponzor híján, egyelőre saját magának kell előteremtenie. Az eredményhez még annyit hozzátesz szerényen: „a 18. születésnapomra nyertem egy aranyat, de ehhez kellett a szüleim anyagi segítsége is, hogy egyáltalán el tudjak utazni”.

A sportággal kapcsolatban felmerül az a kérdés is, mit szólnak a fiúk, ha kiderül egy lányról, hogy erőemelő? Cikizik, vagy felnéznek rá, esetleg távolságot tartanak? Eszti mosolyogva mondja: ”Tény, hogy a fiúkban kicsit más kép alakul ki egy erőemelő lányról, de engem a barátom biztatott, hogy bátran vágjak bele, és együtt örül velem a sikereknek”.

Eszti azt tervezi az erőemelés mellett, hogy jogi egyetemre jelentkezik, és azzal párhuzamosan egy személyi edzői tanfolyamot is elsajátít majd, mert jól tudja, mennyire fontos a testi-lelki jó közérzet, és milyen érzés, magabiztos nőnek lenni.

A bejegyzés trackback címe:

https://azenriportalanyaim.blog.hu/api/trackback/id/tr3517809169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása