Máté csak egy szívet kért a Télapótól
2017. október 18. írta: Imre Anda

Máté csak egy szívet kért a Télapótól

„És megnyugtat a tudat, hogy a halál is az életet szolgálja” (Móricz Zsigmond)

Máté szívfejlődési rendellenességgel született, pitvari sövényhiányt diagnosztizáltak nála, 8 hónapos korában már megoperálták. Először úgy tűnt, hogy a műtét után gyógyszeres támogatással élhet úgy, mint társai, azonban az egészségi állapota nem ezt igazolta. Közösségbe nem járhatott, mivel a felső légúti  megbetegedések sokat rontottak az állapotán, és a súlygyarapodása is leállt. Bár újabb terápiás gyógykezelésben részesítették a kisfiút, de már akkor felmerült az orvosokban, hogy a valódi megoldást egy új szív beültetése hozhat. Mátén egy újabb műtétet hajtottak végre, ezúttal  reszinkronizációs pacemakert kapott, azonban ez nem hozta meg a várt eredményt. A kisfiú 2009 októberében rákerült a transzplantációs listára, miközben már állapota folyamatos kórházi kezelést igényelt. Ezért 2010 márciusában kamrai keringéstámogató eszközt, úgyn. „műszívet” ültettek be a szervezetébe.

mate.jpg

Az édesanyja elmagyarázta Máténak, ha felébred egy kis pumpa lesz mellette, amire azért van szükség, hogy a szíve jól dolgozzon. A legnagyobb megterhelés még csak ezután következett: a várakozás. Nem volt az anyuka kezében olyan motivációs eszköz, amivel konkrétan meg tudta volna mondani gyermekének, mikor kerülhet sor a transzplantációra,  mennyi időt kell még a kórházi falak között tölteni. A kisfiúnak azt mondta: akkor mehetünk haza, ha elkészül a „gyárban” az új szívecskéd. Az akkor óvódás korú gyermek ezt elfogadta, természetesen a szülők, az orvosok, a szakápolók, a pszichológus is, no meg a bohóc doktorok sokat segítettek abban, hogy ne unalommal töltse a várakozási időt. Az intézményben akkor szintén hasonló műtétre várt egy másik kisfiú, Zsolti, akiket végül egy közös kórházi szobába helyeztek el, így a két fiú és a szülők is összebarátkoztak. Természetesen mindenkiben ott motoszkált a kérdés, vajon mikor következik be a várva várt mondat: megvan a szív! Zsolti volt a szerencsésebb, ő került először szívátültetésre, de Máté mamája is tudta, hogy eljön az idejük is.

November végén már felkészítették a szülők Mátét, hogy a kórházban fognak ünnepelni, külön karácsonyfával, és ajándékokkal. De előtte még a Télapónak írt egy levet, melyben semmi mást nem kért, csak egy új szívet. És a csoda bekövetkezett, hiszen rá egy nappal, december 7-én az orvos közölte: megvan! Könnyek között kísérték a műtőig a kisfiút, a meghatottság, az öröm, no és némi aggódás, hogy egy év után sikerült, szinte kimondhatatlan volt a család számára. Reggel hat órakor tájékoztatta a professzor a családot, hogy az első szívdobbanástól kezdve minden rendben van. Máté új élete akkor kezdődött, és azóta is, köszöni, jól van!

A médiában megjelent, hogy Máté egy szánkóbalesetben elhunyt gyermek szívét kapta, akit napokig tartó küzdelem után sem lehetett megmenteni.  A balesetet szenvedett gyermek szülei nemes cselekedetének köszönhetően kerülhetett sor az átültetésre. Hivatalosan azonban nem fedik fel az illető személyi adatait, csupán csak annyit tudhatnak róla, hogy agyhalál miatt került sor a szervkivételére.     

Tíz évvel ezelőtt, 2007. október 18-án történt az első hazai gyermek szív transzplantáció, melyet további 33 sikeres átültetés követett.  A szívátültetésre váró gyerekek esélyeit növelte, hogy 2012-ben Magyarország csatlakozott az Eurotransplant-ba.  A jelenleg hét országból álló szervezet mintegy hétezer donorszerv elosztását szervezi évente.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://azenriportalanyaim.blog.hu/api/trackback/id/tr5313014056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása