A barack
2021. május 23. írta: Imre Anda

A barack

A barack ott vigyorgott a zöldségesbolt előtt a ládában. Gyönyörű látványt nyújtott a piros-sárga-fehér színű gyümölcs, amelyet gúla alakban raktak össze, hogy még jobban felhívja magára a figyelmet. Szinte minden vevő tekintette végig pásztázta, szemügyre vette, és volt, aki kísérletet tett arra is, hogy megsaccolja, vajon egy kiló, hány darabot tartalmaz. A baracknak ez tetszett, ha tehette volna, még hivalkodóbban kínálta volna magát, valósággal fürdött ebben a helyzetben. Megállnak az emberek, nézik, mustrálják, még a nyál is összefut a szájukban, képzeletükben már bele is haraptak a szaftos gyümölcsbe, és hagyják, hogy a leve végig folyjon a kezükön.

oszibarack_kep.jpgMinden bizonnyal egy idős bácsinak is hasonló gondolatai keletkeztek a barack láttán, amikor is fogott egy nylonzacskót, és dugig rakta. Lehetett vagy két kg. Gondolatban szétosztotta a zamatos barackot, jutott ebből az unokáinak is, akik ugyan ritkán, de meglátogatták. Jó, ez darabra nem olyan sok, de biztosan örülni fognak, hiszen májusban még ritkaságnak számít az őszibarack. A zöldséges a mérlegre tette, majd közömbösen közölte: 6.500,- Ft! A bácsi visszakérdezett, és egyben megállapította, hogy nagy valószínűséggel a kor előrehaladtával romlik a hallása. Azonban a megismételt szám ugyanannyi volt: 6.500,-Ft. A bácsi ekkor már gyanakodni kezdett, és még egy utolsó kísérletet tett a dolog tisztázására: „nem 299,- Ft volt kiírva a barackra” ? Az előadó arcán átfutott egy mosoly, és korrigált: „sajnos nem, 2.999,- Ft, és azért lett a végösszeg 6.500,- Ft, mert a barack, több, mint két kg”.

A bácsit lesújtotta a hír, és rögtön közölte: „ne haragudjon, de akkor nem kérem, ezt így nem engedhetem meg magamnak”. A korábban édesnek hitt gyümölcs ezen a ponton, keserűvé vált. Az unokáknak szánt kiporciózott barackok, a semmivel lettek egyenlőek. Kiöntötte a zacskó tartalmát az üzlet előtti ládába, de egyáltalán nem törekedett arra, hogy szépen rendezett sorban legyenek, nem érdekelte, hogy ebben a formában nem mutattak esztétikai képet. A zacskót is kisimította, majd összehajtva letette a láda mellé. Megalázónak érezte a helyzetet, egyben tehetetlen dühöt. Végig dolgozta az egész életét becsülettel, kétkezi munkával, tisztességesen. Igaz, azt már régóta tudta, hogy nem kifizetődő becsületesnek, és erkölcsösnek lenni. Tényleg itt tart az élete, hogy nem tud megvenni két kg barackot?

Kissé meggörnyedve sétált hazafelé, de a gondolataiból nem tudta kiverni a 6.500,- Ft-ot, és a barackokat. Ha mondjuk, pár napig egyáltalán nem vásárolna semmit, akkor meg tudná venni, de a csúfos történet, elvi kérdéssé vált számára. Mégis, mit szólna a zöldséges, ha visszamenne, már jó előre figyelmeztetné, hogy a barack kilója 2.999.- Ft? Akinek van pénze, az határozott, már a mozdulatain látszik, hogy nem érdekli az ár, simán kifizeti, még az arca sem rezzen. A szegényebbek mindig kénytelenek számolni, beosztani az olykor beoszthatatlan havi összeget. Az árakat figyelve persze a többi áru sem olcsó, csak vannak olcsóbbak, és bizonyára léteznek olyan helyek, ahol háromezer forintos barack, csak 2.500,- Ft. Na, bumm, legfeljebb idén nem eszik barackot, tavaly sem vitte túlzásba. Azért kíváncsiságból kifigyelné a zöldségest, ki engedheti meg magának, hogy egy zacskót telerakjon, és miközben pakol, nem azon gondolkodik, hogy mennyit fog fizetni, hanem örül a szaftos húsú baracknak, ami egyáltalán nem biztos, hogy finom! Ezzel a gondolattal vigasztalta magát. Kárpótlásként besétált a közelben lévő élelmiszerboltba, vett magának egy őszibarackbefőttet 490,- Ft-ért. Kiöntötte a kompótos tálba, és lassan, hogy élvezze a barack édes ízét, bekanalazta a befőtt felét. A maradékot betette a hűtőbe, majd megeszi holnap. Igaz, az unokáknak nem marad belőle, de majd vesz egy másik kompótót, mielőtt jönnek. Így mégis csak jobban jár, mintha a négy unokának csupán négy darab őszibarackot venne, ami ki tudja, mennyit nyomna a mérlegen…

A bejegyzés trackback címe:

https://azenriportalanyaim.blog.hu/api/trackback/id/tr5716569894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Goldan 2021.05.25. 01:00:48

Anyám, ez miről szólt tulajdonképpen?
Hogy nincs szezonja a baracknak? És pl Marokkóban vagy Peruból hozzák?
Fogadom olyat is írtál már, hogy fogyasszunk helyi árut! A bácsi régebben megengedhette magának?
Én megtehetném meg sem veszek most. Most jön az eper, arra vártunk. Több ezer volt az is. Mindjárt jó ára is lesz. Fagyasztok is télire. Nyáron meg eszünk barackot
Persze tényleg durva árak vannak de azért ez nem jó példa volt. Zöld spárga 1300 az már durva mert szezon is van. 500 volt 1-2 éve.
Szóval sajna igazad van :(

Imre Anda 2021.05.25. 07:47:37

Kedves Goldan!

Köszönöm, hogy olvasta a bejegyzésemet. Az első mondatára reagálva írom: ha elkezdném magyarázni, hogy miről szól a történet, akkor ez olyan lenne, mintha egy viccnek a poénját akarnám megértetni, tehát, nem teszem. Egyébként sohasem írtam arról, hogy ki, mit fogyasszon, ennél érdekesebb dolgok foglalkoztatnak.

Jó egészséget, és sok finom gyümölcs fogyasztását kívánom:)
süti beállítások módosítása